Swiss Re Enstitüsü, doğal afetlerden kaynaklanan küresel sigortalı hasarın 2024’ün ilk yarısında 60 milyar dolara (10 yıllık ortalamanın %62 üzerinde) ulaştığını açıkladı. 2024’ün ilk yarısında başta ABD olmak üzere küresel ölçekte sigortalı hasarların %70’ini oluşturan şiddetli fırtınalardan kaynaklanan sigortalı kayıplar 42 milyar dolara (10 yıllık ortalamanın da %87 üzerinde) ulaşarak kayıtlara geçen en maliyetli ikinci dönem oldu.
‘HASARLARIN YAYGINLAŞMASI MUHTEMEL’
Swiss Re Katastrofik Riskler Başkanı Balz Grollimund, konuyla ilgili şunları söyledi: “Son yıllarda, şiddetli fırtınalar sigortalı hasarlarda önemli bir artışın ana nedeni olarak ortaya çıkmıştır. Bunun nedeni, kentsel alanlarda artan nüfus ve daha yüksek mülk değerlerinin yanı sıra sigortalı mülklerin dolu hasarına karşı daha savunmasız olmasıdır. Bu nedenle, bu afetten kaynaklanan milyarlarca dolarlık hasarların daha yaygın hale gelmesi muhtemeldir.”
Seller de BAE, Almanya ve Brezilya’da yaşanan felaketlerin etkisiyle ortalamanın üzerinde hasara yol açarak küresel sigortalı hasarların %14’ünü oluşturdu. Nisan ayında şiddetli fırtınaların yol açtığı sağanak yağmurlar Arap Yarımadası’nda ani sellere yol açmıştı. Sektör tahminlerine göre, sigortalı kayıplar muhtemelen en az 2 milyar dolar civarında olacak.
‘KORUYUCU ÖNLEMLERE YATIRIM YAPMAK GEREKİYOR’
Swiss Re’nin Grup Baş Ekonomisti Jérôme Jean Haegeli ise, “Şiddetli fırtınalardan kaynaklanan sigortalı hasarlar, artan inşaat maliyetlerine neden olan enflasyon da dahil olmak üzere bir dizi faktör nedeniyle artmaktadır. Ekonomik gelişmeyle birlikte bütün riskler de artmaya devam edecektir. Bu nedenle, savunmasız toplumları sellerden korumak veya evleri şiddetli dolu fırtınalarından korumak için bina yönetmeliklerini iyileştirmek gibi koruyucu önlemlere yatırım yapmak hayati önem taşımaktadır” dedi.